Son günlerde WebRTC (Real Time Communication) hızla yayılmaya başlıyor. WebRTC’nin asıl amacı browser üzerinden herhangi bir plugin desteği olmadan görüntülü konuşma desteğini sağlamak. Örneğin Skype kullanımı şu anda harici bir yazılımın bilgisayarınıza kurulumu ile gerçekleşiyor. Fakat WebRTC sayesinde bu uygulamaya ihtiyaç kalmayacak ve browser üzerinden bir çok firma buna çözüm verir hale gelecek. Skype firması da zaten WebRTC gelişimini gördüğü için PC haricindeki ürünlerde örneğin TV, STB desteğini giderek azaltıyor, PC için de ilerleyen zamanda bu teknolojinin kullanımına geçecek görünüyor. Tabi hali hazırda PSTN üstünden telefon konuşması desteği de veriyor Skype. WebRTC’de Gateway kullanılarak yapılabilecek olsa da henüz bunun için tanımlı bir arayüz yok. PC üzerinde Chrome ve Firefox’un son sürümlerinde bu destek sağlanıyor. Diğer browserlarda ise ya yok, yada limitli destek mevcut.
WebRTC, developerlar için bir API sunan ve bu API’ye uyumlu olarak yazılan kod ile görüntülü konuşma desteğini veren bir sistem. İdealde tüm tarayıcıların aynı API’yi desteklemesi ile tarayıcı bağımsız kullanıcılar birbirleri ile görüşme yapabilecekeler fakat şu anda bazı uyumsuzluk sorunlar var. Video codec kullanımında ise Google’ın geliştirdiği ve Chrome’da bulunan VP8 ağırlıklı olarak kullanılıyor. Microsoft haricinde henüz H264 kullanan yok. H264 kullanımının veto yemesinin ana sebebi ise MPEG LA lisanslı olması. Fakat mobil cihazlarda an itibari ile H264 decoder ve encoder bulunuyor. VP8 için gerekli donanım altyapısı henüz mobilde yaygın değil. Safari için ise bir şey söylemek zor, Apple bu konuda net bir açıklama yapmıyor.
WebRTC’nin şu anda kullanım ortamlarından bazıları ise şu şekilde;
- Tıbbi konularda konsültasyon
- Hastaların doktorlarına uzaktan muayenesi
- Öğretim amaçlı, örneğin music, dil eğitimi
- Skype veya Google Hangout gibi görüntülü konuşma
Dialogic firmasının WebRTC ile ilgili yaptığı bir webinar sırasında önümüzdeki 2 sene içerisinde WebRTC en çok nerede kullanılacak sorusuna cevap ise aşağıdadır.
Embedded sistemlerde de kullanıma açık olan bu sistemi yakın zamanda TV ve STB’lerde görmeye başlayacağız. Özellikle iptv sağlayıcıları farklı interaktif kanal içerikleriyle seyirciyi de ana ekranına taşıma şansı yakalayacak.