OTT servislerinin ve internet üzerinden video tüketiminin her geçen gün arttığı bir ortamda bu veriyi doğrular yeni bir rapor geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
Sandvine Global Intenet Phenomena Report’un son raporuna göre Youtube, Avrupa’daki tüm download internet trafiğinin %25 kadarını kapsarken, dosya paylaşım (özellikle BitTorrent gibi P2P) sitelerinin kullanımının artan legal OTT video servisleri sayesinde trafiklerinde ciddi oranda bir düşüş yaşadığı görülmekte.
Sandvine’in araştırması Avrupa’lı web kullanıcılarının müzik ve video servislerini kullanma yönünde çok güçlü bir eğilimleri olduğunu ve real-time eğlence servislerinin tüm Avrupa’daki download internet trafiğinin peak anlarda %41 civarını içerdiğini belirtmekte. Ayrıca bu oranın ülkeden ülkeye değiştiği ve ilgili ülkelerdeki OTT servislerinin kullanım yoğunluğuna göre %35 ile %50 arasında bir değer aldığı da raporun çıktıları arasında yer alıyor.
Youtube’un buradaki verileri ise oldukça ilgi çekici. Yaklaşık %25’lik bir internet download trafiği yaratan uygulama, BitTorrent gibi yıllarca müzik ve video servislerinin paylaşımında kullanılan sitenin trafiğini 2’ye katlamış durumda (BitTorrent %13). Kıyaslama yapmak adına Facebook’un download trafiğinin %4’ü, Skype’ın ise sadece %2’si olduğunu belirtmek Youtube vb. OTT servislerinin ne kadar önemli bir trafik ürettiğini göstermek açısından faydalı olacaktır.
İlgili çalışmanın önemli çıktılarından bir diğeri ücretli ve yüksek kaliteli OTT servislerinin sayılarının artmasıyla dosya paylaşım servislerinin kullanımlarındaki dramatik azalmanın daha da artacağını ifade eder yönde. Ülkemizde de son dönemde sayıları hızla artan ve bir çok premium içerik sağlayan OTT servisleri özellikle önemli canlı yayınlar süresince Türkiye internet trafiğine yön veren uygulamalar halini almaya başladılar.
Bu trendin son kullanıcıların kotasız internet paketlerine geçmeleri ve ortalama internet bağlantı hızlarının artmasıyla daha da hızlanacağı gözükmekte.